Senaste nytt!

Oförändrade priser 2023! Obs! Bäckstugan är stängd mellan 24/4 - 4/5!

Internet

I hyran ingår TV (som kräver Chromecast) samt gratis internet med nedladdning 100 Mbit/s/ och uppladdning 95 Mbit/s.

Prislista

Logi utan sänglinne 300 kr/person och natt Hyra kit med sänglinne 60 kr/per person (påslakan, täcke samt handdukar) Frukost: 75 kr/person. Frukosten komponeras med utgångspunkt i gästernas egna önskemål, levereras i förväg och ställs i ordning/serveras av gästerna själva. Betalning för enstaka övernattningar erläggs via Swish vid ankomsten. Vid längre bokningar görs särskilda överenskommelser om betalning.

Kontaktuppgifter

Värdar: Mats Sylwan och Bitte Jarl Malmvägen 15, 648 31 Hälleforsnäs Bäckstugan bokas via: Mail: mats.sylwan@gmail.com Mobil/SMS: 070-544 18 24

Hälleforsnäs bruk

Vid mitten av 1600-talet inleddes en drygt 300 år lång epok av järnframställning i Hälleforsnäs, en verksamhet som kom att drivas med vattenkraft från Hälleforsen. Hälleforsån dämdes upp och Bruksdammen bildades. Tillverkningen vid bruket bestod i första hand av järnkanoner. Under 1800-talet utvecklades bruket, med vissa konjunktur- och ägarförändringar, till en modern och allt mer storskalig industri, till stor del tack vare den nya järnvägsförbindelsen som tillkom 1897. Efter att ha upplevt en storhetstid under 1960-talet med ca 1 000 anställda försvagades bruket kraftigt och genomgick flera ägarbyten innan verksamheten gick i konkurs 1997. I dag bedrivs ingen järnhantering på området men bruket har ett stort kulturhistoriskt värde med flera kulturminnesskyddade byggnader. I vissa av de gamla industrilokalerna finns nu nya verksamheter inom handel och kultur. Genom etableringen av dessa och en restaurang med gastronomiska ambitioner har Hälleforsnäs blivit ett besöksmål för inte bara vandrare längs Sörmlandsleden utan även många daggäster.

Brukssjön

I anslutning till bruksområdet och Bäckstugan ligger Brukssjön, ett våtmarksområde med ett mångformigt myrkomplex med höga botaniska och ornitologiska värden. Brukssjön tillkom genom uppdämning under brukstiden och användes då som vattenmagasin för driften på bruket. Dammens omgivningar är viktiga för friluftslivet och Sörmlandsleden korsar kärrområdet genom ett system av spångar som saknar motstycke i Sörmland.

Kommentarer

”Vi går leden etapp för etapp, i ordning, nu i helgen klämde vi etapp 22+23. 23an var en av de finaste hittills. Vill tipsa om ett alldeles förträffligt nystartat B & B i Hälleforsnäs, 15 meter från leden. Stugan var jättefin, vi somnade till bäckens porlande, fick en supergod hotellfrukost i minibuffeformat och ett mycket prisvärt och välsmakande lunchpaket med på vandringen nästa dag. Rekommenderas varmt till icke tältsugna. www.backstugans.com” Lisa Romson, Stockholm, Facebook 12/6 -22